Czym są karmy bezzbożowe?

Karmy bezzbożowe są nową, alternatywną formułą żywienia psów dla zachowania ich zdrowia i witalności. Odpowiadają one na oczekiwania hodowców i właścicieli chcących uchronić swoje psy przed współczesnymi chorobami.

Grande Pasto, to wysokomięsne i bezzbożowe karmy dla psów.
Charakteryzuje ich odpowiednia zawartość i jakość mięsa oraz brak zbóż, które jak potwierdzają badania naukowe są często są silnym alergenem dla psa, pogarszającym komfort jego życia, a dla właściciela radość z posiadania czworonoga
Bezzbożowa formuła karmy dostarcza wszelkich potrzebnych składników odżywczych zapewniających zdrowie psu, a co za tym idzie dobrą kondycję i piękny wygląd.

WIEPRZOWINA:

 –  prowadzenie racjonalnej hodowli w ciągu ostatnich dwudziestu lat doprowadziło do całkowitej zmiany jakości mięsa wieprzowego. Nastąpiło znaczne obniżenie zatłuszczenia mięsa. Zmienił się także profil tłuszczowy – zwiększyła się ilość kwasów tłuszczowych z grupy omega -3 i -6 a stężenie cholesterolu znacznie się obniżyło ( badania dowodzą, że cholesterol spożywany w pokarmach nie wpływa negatynie na poziom cholesterolu we krwi ).

 –  bardzo wysoka zawartość witaminy B1, przewyższa inne mięsa a wysoki poziom witaminy E wspiera procesy regeneracyjne skóry oraz poprawia jakość okrywy włosowej.

 – doskonałe, łatwo przyswajalne źródło żelaza

 –  dla wszystkich elementów tuszy średnie wartości kaloryczne były do niedawna zawyżane w stosunku do wartości stwierdzanych doświadczalnie (aktualnie 100 g schabu odtłuszczonego to 122 kcal, a kurczaka – 158 kcal)

 – zawartość tłuszczu śródmięsnego to średnio ok 3%

* wieprzowina jest źródłem białka które nie reaguje alergicznie.

ŁOSOŚ

 – bardzo dobre źródło składników mineralnych takich jak: potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor, selen, witamin: z grupy B, D i E

 – wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga układ nerwowy, pomaga walczyć ze stresem, przeciwdziała oznakom starzenia się, redukuje ryzyko chorób nowotworowych, poprawia stan skóry oraz okrywy włosowej

 – zapewnia uczucie sytości na długi czas (dzięki wysokiej zawartości białka, które trawi się dłużej niż np. węglowodany oraz zawartości dobrej jakości tłuszczu),

 – różowo-czerwone zabarwienie mięsa łososia wiąże się z obecnością astaksantyny – najsilniejszego i najbardziej skutecznego naturalnego przeciwutleniacza (antyoksydanta) – jest ona 65 razy silniejszym antyoksydantem od witaminy C, 550 razy od witaminy E. Astaksantyna zapewnia łososiom wytrzymałość w okresach, gdy płyną pod prąd, przez to jaki składnik ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, pozwala zwalczać zmęczenie, dodać siły i wytrzymałości, jest naturalnym filtrem dla promieni UV.

ŁOSOŚ

 – bardzo dobre źródło składników mineralnych takich jak: potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor, selen, witamin: z grupy B, D i E

 – wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga układ nerwowy, pomaga walczyć ze stresem, przeciwdziała oznakom starzenia się, redukuje ryzyko chorób nowotworowych, poprawia stan skóry oraz okrywy włosowej

 – zapewnia uczucie sytości na długi czas (dzięki wysokiej zawartości białka, które trawi się dłużej niż np. węglowodany oraz zawartości dobrej jakości tłuszczu),

 – różowo-czerwone zabarwienie mięsa łososia wiąże się z obecnością astaksantyny – najsilniejszego i najbardziej skutecznego naturalnego przeciwutleniacza (antyoksydanta) – jest ona 65 razy silniejszym antyoksydantem od witaminy C, 550 razy od witaminy E. Astaksantyna zapewnia łososiom wytrzymałość w okresach, gdy płyną pod prąd, przez to jaki składnik ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, pozwala zwalczać zmęczenie, dodać siły i wytrzymałości, jest naturalnym filtrem dla promieni UV.

ŁOSOŚ

 – bardzo dobre źródło składników mineralnych takich jak: potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor, selen, witamin: z grupy B, D i E

 – wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga układ nerwowy, pomaga walczyć ze stresem, przeciwdziała oznakom starzenia się, redukuje ryzyko chorób nowotworowych, poprawia stan skóry oraz okrywy włosowej

 – zapewnia uczucie sytości na długi czas (dzięki wysokiej zawartości białka, które trawi się dłużej niż np. węglowodany oraz zawartości dobrej jakości tłuszczu),

 – różowo-czerwone zabarwienie mięsa łososia wiąże się z obecnością astaksantyny – najsilniejszego i najbardziej skutecznego naturalnego przeciwutleniacza (antyoksydanta) – jest ona 65 razy silniejszym antyoksydantem od witaminy C, 550 razy od witaminy E. Astaksantyna zapewnia łososiom wytrzymałość w okresach, gdy płyną pod prąd, przez to jaki składnik ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, pozwala zwalczać zmęczenie, dodać siły i wytrzymałości, jest naturalnym filtrem dla promieni UV.

KURCZAK:

 – zawiera bardzo istotne dla naszego zdrowia witaminy z grupy B, które nie są wytwarzane i  magazynowane w organizmie dlatego powinny być ciągle dostarczane. Odpowiadają za prawidłowy wzrost szczeniąt, sprawne funkcjonowanie układu nerwowego, równowagę psychiczną i chronią przed powstawaniem chorób nowotworowych.

 – w mięsie kurczaków można też znaleźć dużo składników mineralnych, takich jak potas, cynk i magnez. Potas odpowiada za prawidłową pracę mięśni i koncentrację. Cynk jest bardzo ważnym mikroelementem, który wchodzi w skład aż 80 enzymów. Minerał ten pobudza pracę trzustki, grasicy, prostaty, uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów, węglowodanów. Dzięki cynkowi możemy odczuwać smaki i zapachy. Wzmacnia też sierść i pazury. Magnez zawarty w mięsie kurczaków stabilizuje funkcje układu nerwowego, usprawnia pracę szarych komórek oraz jest odpowiedzialny za sprawne działanie układu naczyniowo-sercowego. Poprawia również trawienie, przeciwdziała narastaniu kamieni w nerkach.

KACZKA:

 – mięso z kaczki charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością białka. W 100 g piersi bez skóry znajduje się 28 g białka, a w 100 g piersi ze skórą – 25 g.

 – profil kwasów tłuszczowych jest korzystniejszy niż w innych mięsach czerwonych i charakteryzuje się większą ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnych dla zdrowia

 –  w mięsie kaczym znajduje się sporo witamin z grupy B, witamina A, a także potas, fosfor, żelazo i magnez

 – Charakteryzuje się też dużo bardziej wyrazistym smakiem niż kurczak i indyk.

 

POMARAŃCZE:

 – wysoka zawrtość witaminy C  – silnego antyoksydantu

 – wzmacnia odporność

 – opóźnia proces starzenia skóry

 

JAGNIĘCINA:

 – w mięsie tym występuje w dużych ilościach kwas linolowy, mający doskonałe właściwości hamujące procesy powstawania nowotworów.

 – jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, jednocześnie posiadając mało niekorzystnych kwasów nasyconych.

 – zawiera kwasy orotowe – związki te poprawiają funkcjonowanie wątroby oraz spowalniają procesy starzenia. Powstrzymują także namnażania się komórek nowotworowych

 – mięso jagnięce zawiera dużą ilość białka i jest bogate w większość witamin z grupy B potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego. Jest także dobrym źródłem cynku i żelaza

 – mięso niskokaloryczne z dużą zawartością białka i małą ilością tłuszczu

INDYK:

 – to chude i lekkostrawne mięso, które posiada właściwości hipoalergiczne i dietetyczne

 – zawiera ważne mikroelementy, jak fosfor, regulujący gospodarkę wodną; potas, odpowiedzialny za sprawność kośćca, uwalnianie energii i wchłanianie składników odżywczych; magnez, wspomagające dotlenienie komórek; żelazo oraz cynk, który wspiera system immunologiczny i reguluje zmysł smaku. 

 – mięso indycze zawiera także znaczne ilości witamin z grupy B: niacynę, ryboflawinę i tiaminę, niezbędnych do wzrostu i prawidłowego rozwoju układu nerwowego oraz do utrzymania ogólnej sprawności organizmu. Jest ono też ważnym źródłem niezbędnej dla tworzenia czerwonych krwinek witaminy B12.

 

ŻURAWINA:

 – skuteczna w działaniu przeciwzapalnym przy chorobach układu moczowego

INDYK:

 – to chude i lekkostrawne mięso, które posiada właściwości hipoalergiczne i dietetyczne

 – zawiera ważne mikroelementy, jak fosfor, regulujący gospodarkę wodną; potas, odpowiedzialny za sprawność kośćca, uwalnianie energii i wchłanianie składników odżywczych; magnez, wspomagające dotlenienie komórek; żelazo oraz cynk, który wspiera system immunologiczny i reguluje zmysł smaku. 

 – mięso indycze zawiera także znaczne ilości witamin z grupy B: niacynę, ryboflawinę i tiaminę, niezbędnych do wzrostu i prawidłowego rozwoju układu nerwowego oraz do utrzymania ogólnej sprawności organizmu. Jest ono też ważnym źródłem niezbędnej dla tworzenia czerwonych krwinek witaminy B12.

 

ŻURAWINA:

 – skuteczna w działaniu przeciwzapalnym przy chorobach układu moczowego

JELEŃ:
 – zdecydowanie więcej aminokwasów egzogennych (których organizm nie potrafi sam wytworzyć) oraz większa ilość cennych witamin niż w mięsie zwierząt hodowlanych

 – zawiera więcej mioglobiny , która jest źródłem bardzo dobrze przyswajalnego żelaza

 – wolne od antybiotyków i paszy

 – mięso zwierząt łownych niezwykle rzadko wywołuje uczulenia.

 – zwierzę, które padło w wyniku prawidłowo wykonanego strzału z broni palnej nie doświadcza stresu związanego z transportem do ubojni jak i samym ubojem. Stąd takie mięso zawiera minimalne ilości adrenaliny 

 – wysoka smakowitość mięsa przy niskiej zawartości tłuszczów

 – zwierzyna łowna zawiera również czterokrotnie więcej witamin i składników mineralnych niż mięso zwierząt rzeźnych