Czym są karmy bezzbożowe?
Karmy bezzbożowe są nową, alternatywną formułą żywienia psów dla zachowania ich zdrowia i witalności. Odpowiadają one na oczekiwania hodowców i właścicieli chcących uchronić swoje psy przed współczesnymi chorobami.
Karmy bezzbożowe są nową, alternatywną formułą żywienia psów dla zachowania ich zdrowia i witalności. Odpowiadają one na oczekiwania hodowców i właścicieli chcących uchronić swoje psy przed współczesnymi chorobami.
Są pozbawine glutenu, czyli bardzo silnego alergenu występującego w zbożach.
Nie zawierają chemicznych substancji konserwujących oraz sztucznych barwników.
Zapewniają optymalny rozwój, wpływają na odporność, działają przeciwzapalnie.
Szybkie trawienie i nie zaleganie pokarmu, doskonała przyswajalność składników, prawidłowe wydalanie.
Grande Pasto, to wysokomięsne i bezzbożowe karmy dla psów.
Charakteryzuje ich odpowiednia zawartość i jakość mięsa oraz brak zbóż, które jak potwierdzają badania naukowe są często są silnym alergenem dla psa, pogarszającym komfort jego życia, a dla właściciela radość z posiadania czworonoga
Bezzbożowa formuła karmy dostarcza wszelkich potrzebnych składników odżywczych zapewniających zdrowie psu, a co za tym idzie dobrą kondycję i piękny wygląd.
WIEPRZOWINA:
– prowadzenie racjonalnej hodowli w ciągu ostatnich dwudziestu lat doprowadziło do całkowitej zmiany jakości mięsa wieprzowego. Nastąpiło znaczne obniżenie zatłuszczenia mięsa. Zmienił się także profil tłuszczowy – zwiększyła się ilość kwasów tłuszczowych z grupy omega -3 i -6 a stężenie cholesterolu znacznie się obniżyło ( badania dowodzą, że cholesterol spożywany w pokarmach nie wpływa negatynie na poziom cholesterolu we krwi ).
– bardzo wysoka zawartość witaminy B1, przewyższa inne mięsa a wysoki poziom witaminy E wspiera procesy regeneracyjne skóry oraz poprawia jakość okrywy włosowej.
– doskonałe, łatwo przyswajalne źródło żelaza
– dla wszystkich elementów tuszy średnie wartości kaloryczne były do niedawna zawyżane w stosunku do wartości stwierdzanych doświadczalnie (aktualnie 100 g schabu odtłuszczonego to 122 kcal, a kurczaka – 158 kcal)
– zawartość tłuszczu śródmięsnego to średnio ok 3%
* wieprzowina jest źródłem białka które nie reaguje alergicznie.
ŁOSOŚ
– bardzo dobre źródło składników mineralnych takich jak: potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor, selen, witamin: z grupy B, D i E
– wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga układ nerwowy, pomaga walczyć ze stresem, przeciwdziała oznakom starzenia się, redukuje ryzyko chorób nowotworowych, poprawia stan skóry oraz okrywy włosowej
– zapewnia uczucie sytości na długi czas (dzięki wysokiej zawartości białka, które trawi się dłużej niż np. węglowodany oraz zawartości dobrej jakości tłuszczu),
– różowo-czerwone zabarwienie mięsa łososia wiąże się z obecnością astaksantyny – najsilniejszego i najbardziej skutecznego naturalnego przeciwutleniacza (antyoksydanta) – jest ona 65 razy silniejszym antyoksydantem od witaminy C, 550 razy od witaminy E. Astaksantyna zapewnia łososiom wytrzymałość w okresach, gdy płyną pod prąd, przez to jaki składnik ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, pozwala zwalczać zmęczenie, dodać siły i wytrzymałości, jest naturalnym filtrem dla promieni UV.
ŁOSOŚ
– bardzo dobre źródło składników mineralnych takich jak: potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor, selen, witamin: z grupy B, D i E
– wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga układ nerwowy, pomaga walczyć ze stresem, przeciwdziała oznakom starzenia się, redukuje ryzyko chorób nowotworowych, poprawia stan skóry oraz okrywy włosowej
– zapewnia uczucie sytości na długi czas (dzięki wysokiej zawartości białka, które trawi się dłużej niż np. węglowodany oraz zawartości dobrej jakości tłuszczu),
– różowo-czerwone zabarwienie mięsa łososia wiąże się z obecnością astaksantyny – najsilniejszego i najbardziej skutecznego naturalnego przeciwutleniacza (antyoksydanta) – jest ona 65 razy silniejszym antyoksydantem od witaminy C, 550 razy od witaminy E. Astaksantyna zapewnia łososiom wytrzymałość w okresach, gdy płyną pod prąd, przez to jaki składnik ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, pozwala zwalczać zmęczenie, dodać siły i wytrzymałości, jest naturalnym filtrem dla promieni UV.
ŁOSOŚ
– bardzo dobre źródło składników mineralnych takich jak: potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor, selen, witamin: z grupy B, D i E
– wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga układ nerwowy, pomaga walczyć ze stresem, przeciwdziała oznakom starzenia się, redukuje ryzyko chorób nowotworowych, poprawia stan skóry oraz okrywy włosowej
– zapewnia uczucie sytości na długi czas (dzięki wysokiej zawartości białka, które trawi się dłużej niż np. węglowodany oraz zawartości dobrej jakości tłuszczu),
– różowo-czerwone zabarwienie mięsa łososia wiąże się z obecnością astaksantyny – najsilniejszego i najbardziej skutecznego naturalnego przeciwutleniacza (antyoksydanta) – jest ona 65 razy silniejszym antyoksydantem od witaminy C, 550 razy od witaminy E. Astaksantyna zapewnia łososiom wytrzymałość w okresach, gdy płyną pod prąd, przez to jaki składnik ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, pozwala zwalczać zmęczenie, dodać siły i wytrzymałości, jest naturalnym filtrem dla promieni UV.
KURCZAK:
– zawiera bardzo istotne dla naszego zdrowia witaminy z grupy B, które nie są wytwarzane i magazynowane w organizmie dlatego powinny być ciągle dostarczane. Odpowiadają za prawidłowy wzrost szczeniąt, sprawne funkcjonowanie układu nerwowego, równowagę psychiczną i chronią przed powstawaniem chorób nowotworowych.
– w mięsie kurczaków można też znaleźć dużo składników mineralnych, takich jak potas, cynk i magnez. Potas odpowiada za prawidłową pracę mięśni i koncentrację. Cynk jest bardzo ważnym mikroelementem, który wchodzi w skład aż 80 enzymów. Minerał ten pobudza pracę trzustki, grasicy, prostaty, uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów, węglowodanów. Dzięki cynkowi możemy odczuwać smaki i zapachy. Wzmacnia też sierść i pazury. Magnez zawarty w mięsie kurczaków stabilizuje funkcje układu nerwowego, usprawnia pracę szarych komórek oraz jest odpowiedzialny za sprawne działanie układu naczyniowo-sercowego. Poprawia również trawienie, przeciwdziała narastaniu kamieni w nerkach.
KACZKA:
– mięso z kaczki charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością białka. W 100 g piersi bez skóry znajduje się 28 g białka, a w 100 g piersi ze skórą – 25 g.
– profil kwasów tłuszczowych jest korzystniejszy niż w innych mięsach czerwonych i charakteryzuje się większą ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnych dla zdrowia
– w mięsie kaczym znajduje się sporo witamin z grupy B, witamina A, a także potas, fosfor, żelazo i magnez
– Charakteryzuje się też dużo bardziej wyrazistym smakiem niż kurczak i indyk.
POMARAŃCZE:
– wysoka zawrtość witaminy C – silnego antyoksydantu
– wzmacnia odporność
– opóźnia proces starzenia skóry
JAGNIĘCINA:
– w mięsie tym występuje w dużych ilościach kwas linolowy, mający doskonałe właściwości hamujące procesy powstawania nowotworów.
– jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, jednocześnie posiadając mało niekorzystnych kwasów nasyconych.
– zawiera kwasy orotowe – związki te poprawiają funkcjonowanie wątroby oraz spowalniają procesy starzenia. Powstrzymują także namnażania się komórek nowotworowych
– mięso jagnięce zawiera dużą ilość białka i jest bogate w większość witamin z grupy B potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego. Jest także dobrym źródłem cynku i żelaza
– mięso niskokaloryczne z dużą zawartością białka i małą ilością tłuszczu
INDYK:
– to chude i lekkostrawne mięso, które posiada właściwości hipoalergiczne i dietetyczne
– zawiera ważne mikroelementy, jak fosfor, regulujący gospodarkę wodną; potas, odpowiedzialny za sprawność kośćca, uwalnianie energii i wchłanianie składników odżywczych; magnez, wspomagające dotlenienie komórek; żelazo oraz cynk, który wspiera system immunologiczny i reguluje zmysł smaku.
– mięso indycze zawiera także znaczne ilości witamin z grupy B: niacynę, ryboflawinę i tiaminę, niezbędnych do wzrostu i prawidłowego rozwoju układu nerwowego oraz do utrzymania ogólnej sprawności organizmu. Jest ono też ważnym źródłem niezbędnej dla tworzenia czerwonych krwinek witaminy B12.
ŻURAWINA:
– skuteczna w działaniu przeciwzapalnym przy chorobach układu moczowego
INDYK:
– to chude i lekkostrawne mięso, które posiada właściwości hipoalergiczne i dietetyczne
– zawiera ważne mikroelementy, jak fosfor, regulujący gospodarkę wodną; potas, odpowiedzialny za sprawność kośćca, uwalnianie energii i wchłanianie składników odżywczych; magnez, wspomagające dotlenienie komórek; żelazo oraz cynk, który wspiera system immunologiczny i reguluje zmysł smaku.
– mięso indycze zawiera także znaczne ilości witamin z grupy B: niacynę, ryboflawinę i tiaminę, niezbędnych do wzrostu i prawidłowego rozwoju układu nerwowego oraz do utrzymania ogólnej sprawności organizmu. Jest ono też ważnym źródłem niezbędnej dla tworzenia czerwonych krwinek witaminy B12.
ŻURAWINA:
– skuteczna w działaniu przeciwzapalnym przy chorobach układu moczowego
JELEŃ:
– zdecydowanie więcej aminokwasów egzogennych (których organizm nie potrafi sam wytworzyć) oraz większa ilość cennych witamin niż w mięsie zwierząt hodowlanych;
– zawiera więcej mioglobiny , która jest źródłem bardzo dobrze przyswajalnego żelaza
– wolne od antybiotyków i paszy
– mięso zwierząt łownych niezwykle rzadko wywołuje uczulenia.
– zwierzę, które padło w wyniku prawidłowo wykonanego strzału z broni palnej nie doświadcza stresu związanego z transportem do ubojni jak i samym ubojem. Stąd takie mięso zawiera minimalne ilości adrenaliny
– wysoka smakowitość mięsa przy niskiej zawartości tłuszczów
– zwierzyna łowna zawiera również czterokrotnie więcej witamin i składników mineralnych niż mięso zwierząt rzeźnych